PREGLEDAJ - PROGLEDAJ

image descriptino

Postovani roditelji,

S ciljem blagovremenog otkrivanja poremecaja vida kod djece Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa zdravstvenim ustanovama FBiH pokrenuo je program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece rodene u periodu od 1.1.-31.12.19. god. pod nazivom "Pregledaj progledaj". Program se sastoji od pregleda, odnosno skrininga vida djece uz princip dobrovoljnog pisanog pristanka roditelja.
Ovim jednostavnim pregledom moze se otkriti i do 97% anomalija oka. Ambliopija je najcesca patologija vida kod djece i vodeci uzrok monokularnog sljepila, a moze se prevenirati ovim jednostavnim pregledom.
Pregled djece koja pohadaju vrtic bit ce obavljen u prostorijama vrtica prema unaprijed dogovorenom terminu,a djeca koja ne pohadaju vrtice bit ce pregledana u prostorijama Sluzbe za zdravsvenu zastitu predskolske, skolske djece i omladine Doma zdravlja Cazin. Termin pregleda roditelji mogu zakazati na broj telefona 515-462 u periodu od 8-14 h do 15.12.23.god.
Djeca kod koje se utvrdi poremecaj vida bit ce upucena na detaljan oftalmoloski pregled.
Dragi roditelji, pregled traje samo 10 minuta, pa vas molimo da pregledate svoju djecu, jer nasa djeca imaju pravo na pravilan rast i razvoj, na igru bez ogranicenja.

PREGLED JE BEZBOLAN I BESPLATAN, SAMO TREBA DA ODVOJITE TIH 10 MINUTA I DA DOVEDETE VASE DIJETE NA PREGLED, JER VID SE RAZVIJA DO SEDME GODINE ZIVOTA.