Otvoren Urgentni i Hemodijalizni centar

image descriptino

Projekt je od izuzetnog znacaja za bubrezne bolesnike opcina Velika Kladusa, Buzim, Bosanska Krupa i grada Cazina.

Racuna se da ce usluge ovdje dobiti pedesetak pacijenata koji su do sada putovali u udaljeniji Bihac.

"Pacijentima ce usluga dijalize biti dostupnija,konfornija i kvalitetnija. Ovaj centar zadovoljava svjetske standarde", kazao je Amir Muric, direktor Doma zdravlja Cazin.

"Ovo ce dobro doci pacijentima iz Velike Kladuse, Buzima i eventualno iz Bos.Krupe, a naravno i svim kojima ta pomoc bude potrebna. Ovdje ne govorimo samo o Hemodijaliznom centru nego i o Urgentnom centru koji je zaista vrlo neophodna karika u adekvatnom zbrinjavanju svih urgentnih stanja i to je ono sto nama u Kantonu neophodno", kaze Hazim Kapic, ministar zdravstva u Vladi USK.

Izgradnja centra je pocela 2016. godine, a realizaciju projekta podrzala je i Vlada USK-a.

"Ovo je najznacajniji projekt u ovoj godini,u gradu Cazinu i on ce itekako olaksati lijecenje pacijenata sa podrucja opcina Kladusa, Buzim, Bos.Krupa i naravno Cazin i nadamo se da ce ovakvih projekata biti i u narednim godinama", kaze Husein Rosic, premijer USK.

"Kada govorimo o dijaliznom centru, moramo naglasiti da je to tercijarna djelatnost, da je to nesto sto stavlja Cazin uz bok, uz Klinicke centre, uz neke savremene zdravstvene ustanove jer se direktno finansira iz Federalnog ZZO-a, preko kantonalnog ZZO-a, sto znaci da napokon imamo i u Cazinu jednu instituciju koja se finansira direktno sa nivoa Federacije odnosno iz Sarajeva", kaze Almin Handanagic, direktor ZZO USK.

Otvorenje centara podrzao je i Sindikat doktora medicine i stomatologije USK-a.

"To je jedan zaista veliki korak kojim ce zdravstvena usluga biti priblizena pacijentima i to teskim pacijentima, jer sam i sam radio dugo godina na dijalizi i strukovni sindikat to podrzava u svakom smislu", kaze Nedim Kurtagic, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

Novi centar ima 22 dijalizna aparata cime ce se postici visoka efikasnost u radu s pacijentima.

Galerija