Akcija mjerenja secera u krvi povodom Dana dijabeticara

image descriptino

Povodom Svjetskog dana dijabeticara, koji se odrzava svakog 14.11. u godini, ZU Dom zdravlja Cazin je u suradnji sa udruzenjem djece i omladine USK oboljele od dijatebetesa organiziralo mjerenje secera u krvi u TC Ljiljan u periodu od 9 do 12 sati.
Punu podrskoj ovoj akciji je dala i direktorica Doma zdravlja dr. Nedima Zulic, spec P/O medicine zajedno sa uzim suradnicima, pomocnikom za primarnu zdravstvenu zastitu dr. Muamer Khudeir, spec. epidemiolog i glavnim medicinarom Suljom Mizicem, dipl.med.tehnicar.

Secerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremecaj je povecavanja razine secera u krvi zlijezde gusterace (pankreas), koji se zbiva kada gusteraca prestane potpuno ili djelomicno proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slucaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za zivot. secerna se bolest u pocetku lijeci tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da ce ju osoba dobiti (50%) povecava se ako je osoba pretila.
Znaci secerne bolesti su:
cesto i obilno mokrenje (poliurija)
umor/slabost
zamagljen vid
zed
naglo mrsavljenje

Od rizikofaktora pored genetike, utjecaj ima tjelesna tezina, te konzumacija alkohola i cigareta.

Od terapije prije svega treba postovati higijensko-dijetalne mjere, a u velikom broju slucajeva je neizbjezna i oralna terapija, kao i inzulin. Terapiju odredjuje dijabetolog ili specijalista porodicne/obiteljske medicine.

Prema svjetskim istrazivanjima do 2030. godine bice preko 600 miliona oboljelih, dok je smrtnost 4-5 miliona. U BiH nema drzavnog registra oboljelih od ove bolesti, pa epidemiolozi pretpostavljaju da je preko 300.000 oboljelih, ali da postoji veliki broj pacijenata koji nisu ni utvrdili da boluju od ove bolesti. Prevelenca secerne bolesti se krece od 1% do 3% u zemljama zapadne Europe, dok je je u zemljama u razvoju i do 12%.

Galerija